Rykäsy Kuusijärvellä

Helsinki Triathlonin järjestämän HelTri Cupin 5. osakilpailu pidettiin tiistaina Kuusijärvellä. Kyseessä oli ns. rykäsy, jossa käytiin läpi triathlonin lajikirjo; uintia 750 m, pyöräilyä 20 km ja juoksua 5.3 km. Tähän mennessä olin osallistunut 400 m uintiin ja 6 km maastojuoksuun, duathlon sekä viime viikon tempoajo oli jäänyt väliin muiden kiireiden vuoksi.

Tiistaina Suomen kesä näytti taas parhaat puolensa, lämpöä viisitoista astetta ja ilmassa oli riittävästi kosteutta. Olin edellisenä päivänä käynyt uimassa Kuusijärvellä, eikä järven lämpötila ollut varsinaisesti linnunmaitoa. Hivenen tuskallisen alun jälkeen naama turtui kuitenkin sen verran että uinti sujui loppujen lopuksi mukavasti, ja muutaman tunnin kun piti kotona villasukkia jalassa alkoivat varpaatkin olemaan normaalilämpöiset.

Tämä aiheutti vähän miettimistä varusteiden osalta pyöräilyosuudelle, pärjäisinkö pelkällä tri-puvulla, vai pitäisikö laittaa vähän lämpöisempää ylle. Loppujen lopuksi päädyin laittamaan kevyen fillaritakin pyöräilyn ajaksi, aikaa sen laittamiseen (ja riisumiseen fillaroinnin päätteeksi) ei kuitenkaan tuhrautuisi merkittävästi, joten nyt mentiin vahvasti mukavuusvyöhykkeellä.

Lämpöä piisaa

Lämpöä piisaa

Ilmoittautuneita oli 109 ja lopulta matkaan lähti 90 kilpailijaa. Startti oli vedestä, ja edessä yksi kierros Kuusijärveä. Lähdin matkaa kohtalaisen edestä ja sitten muistin vanhan totuuden, uinti on kontaktilaji. Härdelliä kesti pari sataa metriä, tämän jälkeen helpotti ja loppumatka menikin rauhallisesti ilman osumia. Uinti oli alussa vähän takkuista, mutta ensimmäisten poijujen jälkeen alkoi kulkemaan vähän paremmin. Uintiosuuteen meni aikaa 12.16 min.

Vaihtoa piti taas kilpailutauon jälkeen miettiä etukäteen; lasit otsalle, mittari pois ranteesta, märkkäri pois, uimalakki ja lasit pois, jalkojen kuivaus, sukat ja kengät jalkaan, takki päälle, mittari takaisin ranteeseen, kypärä ja lasit päähän, fillari telineestä ja baanalle, aikaa vaihtoon meni 2.25 min (vaihtoajat noin arvoja, tulkittu sykekäyrästä).

Pyöräilyosuus oli kaksi 10 km:n kilometrin kierrosta. Alussa oli vähän viileää, mutta pikkuhiljaa kroppa alkoi lämmitä. Aika pian tuli selväksi että fillarointi ei ole vahvin lajini, ja selkeästi huomaa että kovavauhtiset lenkit puuttuvat. Jengiä meni ohitseni kiitettävään tahtiin, mutta en jaksanut murehtia sitä sen enempää. Pikkuisen voisin kyllä nillittää peesaamisesta jota harrastettiin muutamassa rykelmässä aika antaumuksella, kovin on vaikeaa joillekin sääntöjen noudattaminen. Pyöräilyyn meni aikaa 37.05 min, keskinopeus oli 32.6 km/h. Yleisfiilis pyöräilystä oli, että kovempaakin olisin päässyt, mutta vaikea sanoa minkä verran se olisi vaikuttanut juoksuun heikentävästi.

Toinen vaihto meni nopeasti, fillari telineeseen, kypärä ja lasit pois, takki pois, kenkien vaihto ja menoksi. Aikaa kului 1.15 min.

Juoksuosuus oli hiekkatietä ja osittain asfalttia, muutamia mäkiä, kaikinpuolin mukava reitti. Juoksun alussa jalat olivat tuttua makaronia, kuitenkin hivenen yllättäen alkuvaiheessa pohkeissa tuntui pieniä krampin oireita. Onneksi tunne meni kohtalaisen nopeasti ja onnittelin itseäni maltillisesta fillaroinnista. Jos pyöräilyn aikana olin ohitettavien joukossa, niin juoksun aikana tuli jonkin verran selkiä vastaan ja loppuun sain tehtyä vielä selkeän loppukirin pienellä irvistyksellä. Juoksuun meni aikaa 23.16 min ja keskinopeus 4.23 min/km. Koko kisan loppuajaksi tuli 1.17.29.

Yleisfiilis tapahtuneesta oli hyvä, eihän tämmöisiä puristuksia tule omin päin tehtyä, ja samalla nämä ovat erinomaisia harjoitteita varsinaisia kisoja varten. Ja kun aika paljon harjoituksia tulee tehtyä yksinään, niin nämä tuovat hyvää vaihtelua soolomeininkiin. Kesän aikana on tulossa vielä kaksi rykäsyä, niitä odotellessa.

Ohessa vielä Anu Uhotoisen hienoja kuvia tapahtumasta.

 

 

 

One thought on “Rykäsy Kuusijärvellä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s