Viikonlopun pitkis – ensitestissä Salomon S-Lab Sense Ultra -juoksureppu

Viikonloppu on pidempien lenkkien juhlaa. Viime vuonna en pitkiä lenkkejä juurikaan tehnyt (ja sillä oli omat seurauksensa), mutta tänä vuonna niihin on syytä panostaa, muuten on odotettavissa tuskaisia kisakilometrejä. Sunnuntaina oli mahdollisuus juosta sukulaissynttäreille, ja koska lenkille tulisi mittaa 34 km, oli tämä hyvä tilaisuus testata juuri hankkimaani Salomonin juoksureppua.

Helsinki Trail Runners järjesti viime syksynä kevyen illanvieton Amer Sports Brand Storella, ja siellä oli mahdollisuus tutustua Salomonin tämän vuoden mallistoon. Koska olin jonkin aikaa miettinyt juomarepun päivitystä, päätin tilata sieltä itselleni uuden juoksurepun, tai mistään repustahan ei voi oikeastaan puhua, liivi lienee lähempänä totuutta.

Aikaisemmin olen käyttänäyt sekä selässä olevaa juomasäiliötä (Camelbak XCT) repun etuviilekkeissä olevia pulloja (Inov-8 Race Elite), mutta kumpaankaan ratkaisuun en ole ollut täysin tyytyväinen. Camelbakia en saanut tarpeeksi tiukasti kiini selkääni ja myöskään sen tavarasäilytyskapasiteetti ei ole kauhean kummoinen. Inov-8:iin sai riittävästi tavaraa (mm. Kolin ultran juoksin sen kanssa), mutta itse pullokiinnityssysteemi ei ollut tarpeeksi napakka ja pullot heiluivat epämiellyttävästi, ja tämä reppu onkin jäänyt muuhun käyttöön yhden kisan jälkeen.

Minun on ollut aina vaikea arvioida juomani nesteen määrää mikäli juomasäiliö on ollut selässä ja lähes aina lenkin jälkeinen nesteenmäärä on yllättänyt, tulipas taas juotua aika vähän. Edessä olevista juomapulloista on helpompi arvioida kuinka paljon on juonut, myös pullojen uudelleen täyttö on nopempaa verrattuna juomasäiliöön. Toisaalta juomasäiliön etuna on suuremman nestemäärän kantaminen, mutta mikäli kisan aikana on mahdollista saada täydennystä tuo menettää merkityksensä. Myös paino jakautuu tasaisemmin kahta pulloa käytettäessä, ja tämä taas vaikuttaa jonkin verran juoksemiseen.

S-Lab on rakenteeltaan minimalistinen; etupuolella on paikat kahdelle 0,5 litran softflaskille, etuviilekkeissä on 4 taskua sekä pilli (puhaltamiseen, ei juomiseen). Takaosa on ohutta kangasta jossa on kaksi taskua ja sivulla kaksi vetoketjullista taskua. Painoa tälle liiville tulee 110g. Liivistä on olemassa vielä riisutumpi malli jossa selän yläosan taskut puuttuivat, mutta se oli itselle jo turhan spartalaista. Kevyestä rakenteesta huolimatta repun tilavuus on 3 litraa, joten siihen pitäisi saada mahtumaan kesän juoksuissa vaadittavia pakollisia varusteita kuten avaruushuopa, takki, ensiapupakkaus, puhelin sekä energiageelejä ja -patukoita.

Speksit

Ensituntuma liiviin oli hyvä. Täytin juomapullot ja liivi istui napakasti päällä. Pehmeät pullot painuvat kehoa vasten, ja myös niistä juominen onnistuu pulloja irrottamatta. Pullon tunkeminen takaisin paikoilleen täytön jälkeen vaatii vähän enemmän jumppaa, ihan suoranaisesti se ei solahda taskuun, mutta kyllä se sinne uppoaa ilman voimasanojen käyttöä. Pullot ovat myös konepestäviä, joten urheilujuoman jämät saadaan helposti pois.

Seuraavaksi lastasin reppuun takin, avaruushuovan sekä ensiapupakkauksen ja nämä mahtuivat repun selkäosaan hyvin. Mitään isompaa takkia tuohon ei mahdu, mutta kevyt tuultapitävä takki sinne menee tiiviisti pakattuna. Alaosaan laitoin avaruushuovan ja ea-pakkauksen. Pakkauksen saisi vielä pienempään tilaan esim. laittamalla sen sisältämät tavarat minigrip-pussiin, mutta menivät ne näinkin.

Tavarat sisällä

Sivutaskut olivat myös riittävän tilavat, kumpaankin taskuun laitoin kaksi Powerbarin geeliä sekä toiseen yhden energiapatukan. Nämä solahtivat sinne vaivattomasti ja tilaa jäi vielä käyttämättä. Puhelin (Samsung Galaxy s4) mahtui hyvin etuviilekkeen vetoketjulliseen taskuun josta sen sai kohtalaisen helposti pois. Kolmessa muussa etuviilekkeen taskussa on kuminauharesorit esim. energiageelejä yms. varten.

Liivin kiinnityksessä käytetään hieman heppoisen näköisiä nyörejä, jotka lukitaan muovikoukulla kangassilmukkaan. Etuosassa on useita paikkoja näille nyöreille, joten niitä voi säätää oman koon mukaan. Tosin matkan edetessä ja juomapullojen sisällön huvetessa nyörejä sai kiristää muutamaan otteeseen. Nyörejä voi laittaa myös ristiin, mutta mikäli reppua joutuu riisumaan kisoissa esim. vaatteiden vaihtoa varten, niin silloin nyörien avaaminen oli aika hidasta. Tosin ainahan tuon voi vetää pään yli.

Etureppu

Juoksun aikana liivi toimi hyvin eikä tuntunut ahdistavalta. Energiageelit sai sivutaskuista helposti, mutta koska tasku aukeaa eteenpäin eikä ylös, saa olla tarkkana ettei sieltä sieltä samalla tipu ylimääräistä tavaraa pois. Myös vetoketjujen vetimet saisivat olla vähän isompia, varsinkin hanskat kädessä tuntui etteivät sormet löytäneet vetoketjua helposti. Grammanviilailulla on hintansa. Juominen onnistui vauhdissa siedettävästi, jonkin verran joutuu niskaa kallistamaan että ylettää juomaan pullosta, mutta pulloja ei kuitenkaan tarvinnut irroittaa taskuista. Ja puristamalla pulloa sen sai juotua tyhjäksi. Toisessa etuviilekkeessä oleva puhelin vähän vaikeutti puristamista, mutta ei kuitenkaan estänyt juomista.

Juoksija saa palkinnoksi banaanin.

Kokonaisuutena olen ostokseeni tyytyväinen, liiviin mahtuu painoon ja kokoon nähden hyvä määrä tavaraa, ja ne saa sijoiteltua fiksusti ja tasapainoisesti eri puolille. Vaikka pientä paranneltavaa toki löytyy, on tässä kuitenkin huikea ero aikaisempiin reppuihini ja tämän kanssa voi lähteä hyvällä fiiliksellä tuleviin kisoihin. Tositoimia odotellessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s