Marrasputki 2017

Vuoden paras hetki jokapäiväiselle juoksentelulle on tietenkin marraskuu, siitähän marrasputkessa on kyse. Klassikon säännöt ovat vuodesta toiseen pysyneet samana; 25 minuuttia yhtäjaksoista juoksua joka päivä ulkona. Tämä oli itselleni neljäs marrasputki, ja nyt oli aika kokeilla jotain uutta ja juosta omat kilometriennätykset marraskuun aikana.

Marrasputki on tunteita herättävä tapahtuma, vuosittain käydään samat keskustelut jokapäiväisen juoksemisen järjettömyydestä, yksipuolisesta treenaukseta, lepopäivien tärkeydestä ja vauhtien puuroutumisesta. Omasta mielestäni asiat eivät ole mustavalkoisia tässä(kään) asiassa, vaan on aika paljolti henkilöstä kiinni miten keho reagoi päivittäiseen juoksuannokseen. Oma mielipide on, että 25 minuutin hidas hölkkä ei ole fyysisesti kauhean kuormittava, jos on harrastunut juoksua jonkin aikaa. Toki marraskuussa tulee myös henkinen rasitus jokapäiväisestä juoksemisesta, eikä myöskään tuota voi aliarvioda. Mutta sehän on Marrasputken idea, maailma olisi montaa marraskuista lenkkiä köyhempi ilman vuotuista hassuttelua. Ja jos on vähän joutunut ponnistelemaan pysyäkseen putkessa, niin onhan se kuukauden viimeinen lenkki melko palkitseva.

Ensimmäinen oma putki oli mielenkiintoinen kokemus, pisin yhtäjaksoinen lenkkiputki oli ollut sitä ennen 7 päivää, ja kaikki sen ylimenevä oli uutta ja ihmeellistä. Putki sujui pääsääntöisesti hyvin, jonkin verran pakkojuoksua, mutta niistäkin selvittiin. Ensimmäisen putken kilometrit olivat 255 km.

Toisena vuonna kärsin suurista motivaatio-ongelmista. Alku oli pelkkää pakkojuoksua, ja olinkin jo valmis hyppäämään pois putkesta, kunnes löysin taas syyn juosta. Kilometrit samat kuin edellisenä vuonna, 255 km.

Viime vuosi meni hieman eri kaavan mukaan, en ottanut paineita putkesta vaan juoksin pääsääntöisesti minimit. Kuukauden kilometrit 202 km.

Tänä vuonna päätin hyödyntää työmatkat päivittäisessä juoksemissa. Huhtikuusta lähtien olen hoitanut työmatkat juoksemalla tai pyöräilemällä, joten keho on jo tottunut säännölliseen liikkumiseen. Fillaroinnin avulla saisin kuitenkin vähän säännösteltyä harjoituskuormaa, ja tavoitteena oli juosta 2-3 päivänä viikossa sekä meno- että paluumatka, ja muuten hoitaa fillarilla työmatkat toiseen suuntaan. Viikonloppuna sitten enemmän vaihtelua juoksuun. Vaihtelin myös työmatkojen pituuksia, töihin mennessä juoksin 7 km rauhallisesti, ja paluumatka oli vähän lyhyempi (6,4 km), mutta sen pyrin juoksemaan vähän nopeammin, mikäli olo tuntui palautuneelta.

marras_aamu

Tätähän se oli

Palautumisessa luotin omiin fiiliksiini. Olen oppinut että keho kyllä kertoo milloin on aika juosta kevyesti ja milloin on nopeamman juoksun aika. Myös reppu toimi tehokkaasti vauhdin rajoittajana. Kun reppuun laitetaan toimistorotan vaateparren lisäksi satunnaisesti ulkotakki, kengät ja läppäri, niin selkä pysyy takuuvarmasti lämpimänä.

aamureppu

Reppunen

Aamurutiinit menivät tutulla kaavalla, reppu oli pakattu edellisenä iltana, ja ensin syötiin päivän ensimmäinen aamupala.

ensimmainen_aamupala

Aamu alkaa banaanilla

Työpaikalla on onneksi puurotarjoilu, joten sain tehtyä pienen energiatankkauksen ennen lounasaikaa.

toinen_aamupala

Reunoille olisi vielä mahtunut

Juoksut sujuivat henkisesti ja fyysisesti helposti. Työmatkajuoksujen hyvä puoli on se, että lenkit tulevat ns. annettuna tekijänä. Töihin on mentävä, ja kun on yli puoli vuotta pysynyt pois auton ratista, niin autokyytiä ei osannut edes kaivata. Samoin illat rauhoittuivat huomattavasti, kun ei tarvinnut lähteä hönkimään lenkille arkiaskereiden päätteeksi. Marraskuinen lumentulo kavensi huomattavasti omia vakiolenkkireittejä, kun ne hiihtäjät tulivat ja veivät meidän radat. Mutta tämähän ei haitannut, oli kuitenkin helpompi juosta töihin ja takaisin kun lähteä hinkkaamaan yhtä ja samaa reittiä iltaisin.

20161102_171030

Marrasputki jaksaa naurattaa

Hyvät fiilikset jatkuivat, perinteisesti olen juossut kauden ensimmäisessä Aktia Cupissa hyvin, eikä tämäkään vuosi tehnyt siihen poikkeusta. Ehkä treenikilometreillä ja juoksunopeudella on sittenkin jonkinlainen korrelaatio? Kaiken tämän keskellä pyrin kuitenkin juoksemaan vauhdikkaitakin lenkkejä, ja sain tehtyä myös oman työmatkan reittiennätyksen.

Kuukauden aikana ainoastaan yksi päivä jäi erityisesti mieleen nihkeyden takia. Vähän ennen marraskuun puoliväliä aamulenkki oli aikamoista taaperrusta, eikä paluumatkakaan tuonut siihen muutosta. Illalla iski vielä hirveä hiilarintarve, ja jos vähän vielä täsmennetään niin Porvoon minttulakritsin himo. Tästäkin selvittiin, seuraavana päivänä juoksu kulki jo paremmin, joten pienestä energianvajeesta lienee kyse.

Kaiken hyvän lisäksi marraskuu oli töiden kannalta vuoden kiireisin ajanjakso. Marrasputki kuitenkin nollasi hyvin päivän kiireet, ja yhden työntäyteisen viikonlopunkin jälkeen juoksu kulki erinomaisesti. Muita huomioita oli sykkeiden laskeminen, ainoastaan ensimmäisellä viikolla tuntui pieniä rasituksen oireita yöhikoilun muodossa, muuten kroppa tuntui vastaanottavan treeniä hyvin. Pyrin myös rikkomaan rutiininomaista juoksua pidentämällä satunnaisesti työstäpaluureittiä tai juoksemalla Paloheinän mäen päälle.

marrasjalat

Huipulla tuulee

Marrasputki oli tänä vuonna ennätyshelppo. Juoksukilometrejä tuli 323,5 km (pyöräilyä 76 km, ja yksi uintikerta), juoksulenkkejä 42, ja kokonaistreeniaika 35h 15min. Minkäänlaista tunnekuohua ei marraskuun viimeinen lenkki aiheuttanut, olin koko ajan nähnyt tämän vain yhtenä osana valmistautumista ensi kesän koitoksiin, ja joulukuun ensimmäisenä päivänä olikin aika laittaa lenkkarit jalkaan ja jatkaa työmatkajuoksuja.

Seuraavassa blogahduksessa käydään tämä vuosi läpi ja katsotaan mitä ensi vuosi tuo tullessaan. Mutta käydään nyt kuitenkin Aktia Cupissa sitä ennen. Juoksemisiin!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s